DİŞ TEDAVİLERİ

Diş Tedavileri

Pano

PEDODONTİ (Çocuk Diş Hekimliği)

Süt dişleri yetişkinlerinkinden farklı yapıya sahiptirler. Tedavileri de bu özelliklerine göre yapılır.

Süt dişleri ne zaman çıkar?

İlk süt dişleri genellikle altı aylıkken çıkmaya başlarlar.Geç çıkmasının herhangi bir sakıncası yoktur,bazen gelişimsel olarak çıkma zamanı farklılık gösterebilir.

Bebeğimi diş hekimine getirmeli miyim?

Evet.

Erken diş tedavisi mine yapısını kuvvetlendirmede ve diş çürüklerini durdurmada yardımcı olur.

Süt dişleri dökülene kadar ağızda önemli bir görev taşır.Çocuğunuzun son dişi genellikle 11-13 yaşlarına kadar dökülmez.

Eğer daha erken kaybedilirlerse (çürük ve abse sebebiyle) ileride dişlerin hizalanmasında sorunlara yol açabilirler.

İLK RANDEVU:

Anne babanın Diş Hekimi randevusuna gelirken çocuğunda birlikte gelmesi ve kısmende olsa yapılan tedavileri izlemesi onda güven duygusunun gelişmesine yardımcı olur.

Çocuklarda koruyucu diş hekimliği tedavileri ilerleyen yaşlarında çürük oluşmasını önlemeye yönelik tedavilerdir.

Çocuğunuz ile randevunuzdan 1-2 gün önce diş hekimliği konusunda oyunlar oynamanız onun endişelerini yenmesine yardımcı olur.

Onun yanında iken, kendi endişe ve korkularını zdan başkalarına bahsetmeniz, çocuğunuza da benzer korkuları aşılayacaktır.

Bebeklerde Diş Temizliği

Ağız bakımı doğumla başlamalıdır. Bebeğinizin dişleri daha ağzına çıkmadan her emzirmeden sonra nemli gazlı bir bezle damak yüzeyleri silinerek bebeğinizin ağız bakımını yapabilirsiniz.

Çürük oluşturan bakteri plağını, bir fırça yardımıyla diş ve dişetleri üzerinden uzaklaştırabilirsiniz. Küçük başlı, yumuşak kılları olan, bebekler için özel tasarlanmış bir fırça ile en az günde bir defa yatmadan önce bebeğinizin dişlerini temizlemelisiniz.

Çocuğu ağzında biberonla uykuda bırakmayın ve yatma zamanında biberonunda su dışında başka bir şey bulundurmayın.

Çocuğunuzun dişlerini fırçalamanın ve diş ipiyle temizlemenin doğru yöntemini hekiminizden öğrenin.

Çocuğunuzu diş ve dişeti kontrolü için düzenli olarak diş hekimine götürün. İlk diş hekimi ziyaretini çocuğunuzun 1. yaş gününe ayarlayabilirsiniz.

YER TUTUCU NEDİR ?

Herhangi bir nedenden dolayı erken kaybedilmiş süt dişlerinin yerlerini korumak için yapılan hareketli yada sabit apareylerdir.

Süt dişlerinin erken kaybedilmesi fonksiyon ve estetik sıkıntıların yanında bir takım gelişimsel sorunlara da neden olmaktadır.

Süt dişleri zamanından önce kaybedilirlerse daimi dişler rast gele bir biçimde sürecek ve çapraşıklıklar oluşacaktır.

Bu nedenle periyodik kontroller ihmal edilmeden karışık dişlenme dönemindeki ilkokul çocuklarında gelişim ve çürük takibi çok sıkı tutulmalıdır.