ACİL DURUMLAR

Acil Durumlar

Pano

Diş Ağrısı

Diş Ağrısı Nedir?

Diş ağrıları çene ve yüz etrafında beliren çoğu zaman dayanması zor şiddetli ağrılardır. Nedenleri ise genellikle dişlerdeki çürüme nedeniyle diş minesinin aşınması veya diş etlerinin iltihaplanması gibi sebeplerden kaynaklanır. Dişerin orta kısmında pulpa dediğimiz içinde hassas sinirler ve kan damarlarının bulunduğu canlı bir doku bulunmaktadır. Dişi besleyen bu hassas bölüm mine ve dentin tabakaları sayesinde korunmaktadır.

Bu koruyucu sert tabakalarda herhangi bir oyuk pulpaya kadar ilerlerse sinir uçları açıkta kalacak ve ağrı hissedilecektir. Sinire dokunan yiyecek ve içeceklerle birlikte soğuk sıcak hassasiyetide eklenerek zonklayan bir ağrıya dönüşecektir. Derhal tedavi edilmezse kısa zamanda canlı doku ölecek ve apse oluşumu başlayacaktır. Eğer bu aşamaya kadar beklenirse başınızda, çenenizde çok şiddetliden, az şiddetliye kadar değişebilen zonklama şeklinde bir ağrı hissedeceksiniz.

Ağrılar kan basıncının artması sonucu geceleri daha da şiddetli olacaktır. Çenede ve diş etinde şişlik görülebileceği gibi çiğneme ve sıcak soğuk gıdaları tüketirken ağrınız çoğalacaktır. Diş çürükleri dışında diş eti çekilmesi sonucunda kökler açıkta kalır. Dişin üst kısmına göre daha hassas olan kökler özellikle yeme içme anlarında hassasiyet gösterek ağrı sebebiyet verirler. ayrıca gerekli tedavi yapılmazsa bu bölgeler çürümeye daha yatkındır.

Diş ağrısı, hemen hemen herkesin yaşamının bir döneminde bir veya daha fazla karşılaştığı bilinen bir rahatsızlıktır. İlk diş ağrımız çocukluk döneminde diş çıkarma sürecinde olmaktadır. Halk arasında olşun genel kanı, diş ağrılarının basit ve geçici ağrılar olduğu şeklindedir. bu nedenledir ki diş ağrıları dayanılmaz bir hal alıncaya kadar diş hekimine gitmek maalesef çoğunlukla ertelenir. Ayrıca yine aynı kanaatler sonucu bilinçsiz ağrı kesici kullanımıyla birlikte kulaktan dolma türlü yöntemlerin iyileşme adına kullanıldığı ağrı türüdür.

Tedavide gecikilmesi, diş çürüklerinde oluşan bakterilerin zamanla eklem ve kalp kapakcıklarına geçtiği icin uzun donemde genel sağlınızı da tehdit etmektedir.


Diş Ağrısının Nedenleri:

  • Diş minesinin aşınması
  • Dişeti hastalıkları
  • Diş çürükleri ve diş abseleri
  • Gömülü Dişler (yirmilik dişler)
  • Sinüzit gibi ağız dışında gelişen hastalıklar

Dişler Neden Ağrır?

Şüphesiz ki diş ağrıların nedenleri arasında en sık rastladığımız diş çürükleridir. Maalesef Toplumun büyük çoğunluğunda diş çürüklerine rastlamaktayız. Bunun nedenleri arasında koruyucu diş hekimliğinin yeterince yaygınlaşamamasına bağlı olarak yetersiz veya kötü ağız bakımından kaynaklanmaktadır. Ağız hijyeni sağlanmadığında oluşan bakteriler şekerli ve unlu yiyecek kalıntıları ile birleşerek asitli bir ortam oluşturur. Ağız içinde belirgineleşen bakterili ve asitli ortam dişin koruyucu tabakasını zayıflatarak diş çürükleri meydana getirir. Yukarıda da değindiğimiz bir diğer neden ise diş eti çekilmesine bağlı olarak oluşan ağrıdır. bu durumda da dişin hassas bölümleri çekilmeye bağlı olarak açıkta savunmasız kalarak hassasiyet nedeniyle ağrı oluşturur. Bir diğer nedende gömülü dişlerinin içeride çürümeleri veya diğer dişlere yaptığı baskı sonucu oluşan ağrılardır. Ağız ve diş hastalıklarının dışında sinüzit gibi ağız dışında yaşanan bir hastalıkta dişlerde ağrıya neden olabilmektedir.

Diş ağrıları zonklama biçiminde ortaya çıkan ve son derece rahatsız edici olabilen ağrılardır. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve özellikle geceleri dayanılmaz bir hal alır. Abse oluşumu mevcutsa dışarıdan farkedilecek kadar şişlikler oluşabilir. Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilir.

Diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden bir diş hekimine gitmekte yarar vardır. Çünkü diş ağrısı sebeplerinden de anlaşılacağı gibi, ağrı kendi kendine geçme özelliği göstermez ve tedavi gerektirir. Peki diş ağrısı nasıl geçer?

Diş Ağrısından Nasıl Korunurum?

Diş ağrısından korunmanın yolu ağız hijyeninden geçmektedir. Ağız bakımının nasıl olması gerektiği hakkında tüm bireylerin bilgi sahibi olması, koruyucu diş hekimliğinin temel ilkelerindendir. Diş ve diş etlerimizi ağız hijyenini sağlıyarak olabildiğince sağlıklı tutarsak diş çürükleri ve diş ağrılarından büyük oranda kurtuluruz. Düzenli diş hekimi kontrolüde ağız ve diş problemlerimiz ortaya çıkmadan önlenmesi için mutlaka gereklidir. Bu sayede erken çürük riski tespiti yapılarak gerekli önlemler alınabilir ve uzun vadede diş kayıplarından kurtulabiliriz.

Beslenme sonucu ağızda biriken bakteriler şekerli yiyecek artıklarıyla etkileşerek ağız içinde asitli bir ortama sebebiyet verirler. Uzun süre ağız bakımı ihmal edilirse bu asitler mine tabakasını zayıflatarak çürük oluşumunu başlatır. Bu yüzden diş hekimleri günde en az iki kez diş fırçalamayı önerirler. Diş fırçalarken nazik hareketlerle diş etlerinizi ve dilinizide fırçalamanız önerilir. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımı diş aralarına sıkışan yiyecek artıklarını temizlemek için çok faydalıdır. Diş fırçasıyla erişilemeyen bu zor bölgeler diş ipi yardımıyla mutlaka temizlenmeledir.

Diş Ağrısı Tedavisi

Diş ağrısı tedavi edilebilen bir sorundur. Ancak diş ağrıları kendi kendine geçme özelliği göstermez. O yüzden diş ağrısı şiddetlenmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Çoğu kez hasta hangi dişinin ağrıdığını bildiğini düşünür ancak ağrının neden yandaki bir dişte oluşan problem veya başka bir nedenden kaynaklanabilir. Diş hekiminiz muayene sonucunda diş ağrısına neden olan faktörü bulacaktır. Doktorunuz muayene esnasında ağız hijyeni, diş eti sağlığı, şişlik-kızarıklık ve diş hasarı olup olmadığını kontrol eder.

Ağız içi muayeneyle birlikte Panoramik diş röntgeninizide inceleyerek diş çürümesi, diş çatlağı, apse oluşumu ve çene kemiğiyle ilgili herhangi bir problemin olup olmadığını kontrol eder. Ağrının nedeni sadece diş çürüğü ise çürük temizlenir ve dolgu yaparak tedavi edilir. Eğer çürük pulpa yani dişin içindeki sinirlere ulaşmışsa kanal tedivisi ile birlikte dolgu yapılarak tedavi edilebilir. Kanal tedavisi ile kurtarılamayacak dişler de çekilerek apse drene edilir ve bu bölgede tekrar kemik oluşumu beklenerek implant uygulamasıyla tedavisi yapılır. Çok daha geç kalındığı durumlarda enfeksiyon sinüslere veya çene kemiğine bulaşırak kan zehirlenmesi ihtimali doğurabilmektedir.

Diş Ağrısı Tedavisi (Diş Ağrısına Pratik Çözümler):

  • Ağrıyan diş üzerine Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulaması kimyasal yapıları sebebiyle diş etinde ve çevredeki yumuşak dokularda yaptığı tahribat nedeniyle kesinlikle önerilmemektedir. Bu tahribat diş ağrısının yanında ekstra bir ağrı oluşturacaktır.
  • Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda artıkları, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırılarak ağız çalkalanabilir.
  • Diş hekimine gitmeden önce ağrı kesici bir ilaç alınabilir.
  • Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
  • Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk konulabilir. Eugenol ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol ün diş etine sızması önlenmelidir. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.
  • Bir an önce diş hekimine başvurulmalıdır.